Projectmanagement Trade-Based Money Laundering (TBML)

Verbetering van AML/CTF controls met betrekking tot documentaire handelstransacties

Trade-Based Money Laundering (TBML) omvat het gebruik van internationale handel om illegale opbrengsten te verhullen. Het is een complexe vorm van witwassen van geld met diverse partijen en transacties, waardoor het lastig te detecteren en onderzoeken is.

Wij zijn betrokken bij een project voor een bancaire klant om de detectie en preventie van TBML te versterken. Dit project concentreert zich op documentaire handelstransacties zoals import/export Letters of Credit, Documentaire Incasso’s en internationale bankgaranties.

Het project doorloopt deze stappen:

  1. Data-Gedreven Risk Assessment: Identificatie van belangrijke risicofactoren en kwetsbaarheden omtrent TBML door analyse van transactiegegevens en het beoordelen van producten en diensten met een hoog risico, afgestemd op de FEC Risk Appetite en Systematische Integriteits Risico Analyse (SIRA) van de bank.
  2. Ontwikkeling van TBML-Procedure: Een gestandaardiseerde aanpak voor TBML-risicomanagement met beschrijvingen van typologieën en risico’s, waaronder controles voor verdachte transacties en activiteitenpatronen.
  3. Verbetering van Transactiemonitoring: Aanpassing van monitoringregels en algoritmes om verdachte TBML-activiteiten te identificeren en melden aan de FIU-NL, inclusief het gebruik van nieuwe databronnen zoals trade finance documentatie en openbare registers.
  4. Versterking van KYC en Rapportage: Opleiding van personeel over TBML-typologieën, oprichting van gespecialiseerde teams voor onderzoek naar TBML-risico’s en verbetering van interne en externe rapportage.

Het project heeft als algemeen doel de versterking van AML/CTF controls van de bank, met name gericht op het vermogen om TBML te detecteren en te voorkomen. Dit draagt bij aan het verminderen van blootstelling aan financieel-economische criminaliteit en het aantonen van toewijding aan compliance en integere bedrijfsvoering. Benieuwd naar meer? Neem contact op!

Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen bij het versterken van het FEC Risk Management framework?