Artikel: Het einde van de hype van Non-Fungible tokens?
De gemiddelde verkoopprijs van niet-fungible tokens is volgens Chainalysis gedaald tot een verbluffende $293. In mei 2022 was het gemiddelde $3.894. Dit is een daling van maar liefst 92%! Erger nog, 69.795 van de in totaal 73.257 collecties die beschikbaar zijn, zijn nu verwaarloosbaar (0 $), op basis van het rapport “Dead NFTs: The Evolving Landscape of the NFT-market” door dappGambl.
Maar wat is een NFT precies? NFT staat voor een non-fungible token. Het is een eigendomscertificaat of een digitaal contract dat is opgeslagen op een blockchain die verwijst naar een digitaal mediaobject. Een van de bekendste NFT’s is de tekening van een bored ape. Als je niets weet over NFT’s, zou je denken dat een zeer eenvoudige tekening van een aap niet echt een populaire investering is. De duurste NFT van deze bored ape werd echter verkocht voor 3,4 miljoen US-dollar.
Naast de bored ape kan het mediaobject van een NFT van alles zijn. Het kan muziek zijn, een video, digitale kunst of zelfs een tweet. Deze NFT bestaat uit een unieke reeks letters en cijfers, ook wel een cryptografische ‘hash’ genoemd. De gegevens in een NFT bevatten informatie over de maker van het digitale object, de transactiegeschiedenis en meer. Een NFT is niet vervangbaar, het is een uniek mediaobject. Je kunt het vergelijken met een digitale versie van een ouderwetse speelkaart. Maar in plaats van speelkaarten zijn NFT’s datapakketjes op een blockchain die verwijzen naar een mediaobject.
De populariteit rond beleggen in NFT’s betekent echter niet dat het ook een goede belegging is. Ongeveer 23 miljoen mensen bezitten een NFT die nu verwaarloosbaar is. Dit is een reality check voor de crypto- en NFT-gemeenschap. Vooral omdat verhalen over beleggers die ’s nachts rijk werden zo bekend zijn, is het voor sommige individuen moeilijk om te beseffen dat de markt vol potentiële verliezen zit.
Daarnaast hebben meerdere bronnen al aangegeven dat NFT’s gebruikt kunnen worden om te witwassen (waarbij de koper en verkoper van een NFT dezelfde persoon is). Wilt u meer weten over NFT’s en de risico’s van Financial Economic Crime? Neem dan gerust even een kijkje op onze website. Wij hebben een Podcast over het witwassen van geld met NFT’s (Podcast) en een training over de basis van NFT’s voor FEC-analisten (Engels). Voor meer informatie over Financieel Economische Criminaliteit met crypto kunt u onze 11 uur durende eLearning volgen (Engels).
Wij, Compliance Champs en Gert-Jan van Scherpenzeel, denken dat de NFT-markt voor digitale afbeeldingen niet dezelfde piek zal bereiken als in 2021. Daarnaast vinden wij dat er meer bescherming voor beleggers nodig is om te voorkomen dat kwetsbare groepen NFT’s kopen. We zien echter nog steeds een grote toekomst in de technologie van NFT’s die soms niet bekend zijn bij het grotere publiek. Enkele voorbeelden van andere NFT’s die volgens ons een goede use-case hebben:
✅ Dynamische NFT’s, waarbij gegevens worden toegevoegd aan de originele NFT wanneer er updates beschikbaar zijn. Een goed voorbeeld is de onderhoudsgeschiedenis van een auto (Alfa Romeo Tonale SUV);
✅ Gratis NFT’s gekoppeld aan evenementen zoals Formule 1 (voorbeeld van McLaren Racing);
✅ Phygitals, waarmee je fysieke objecten (zoals sportprijzen, kunst en kleding) kunt koppelen aan een ‘digital twin’ met een NFC-chip die je een bewijs van echtheid geeft (voorbeeld van kleding van Wov Labs);
✅ Proof of attendance, waarbij gebruikers een QR-code scannen op evenementen die ze bijwonen om een NFT-aandenken voor dat evenement te ontvangen in de online community;
✅ Loyaliteitsprogramma’s voor klanten op blockchain door Starbucks;
✅ Een pilot van Spotify, zij testen afspeellijsten die ontgrendeld kunnen worden door NFT-houders.