Financiële vrijheid tegenover Money Laundering

Date: 10 april 2024

Tornado Cash, wat is het? Tornado Cash is een cryptocurrency mixer, een gedecentraliseerde applicatie gebouwd op de Ethereum blockchain die privacy faciliteert voor zijn gebruikers. Het vergemakkelijkt privacy door de cryptovaluta van al zijn gebruikers samen te voegen, ze te mengen en de gebruiker verschillende cryptovaluta te sturen, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om de oorsprong van de transactie te traceren. Blockchains zijn zeer transparant, en je kunt zien welke portefeuilles transacties met elkaar maken. Om Tornado Cash te gebruiken, stort je geld in het protocol en claim je je storting minus een vergoeding in je portemonnee.

Op zeven augustus 2022 plaatste het Office of Foreign Asset Control (OFAC) Tornado Cash op de sanctielijst. Het protocol zou criminelen hebben geholpen om hun geld wit te wassen. Het crypto-analysebedrijf Elliptic concludeerde dat er 1,5 miljard dollar werd witgewassen met Tornado Cash. Het is nu illegaal voor Amerikaanse burgers en bedrijven om de tool te gebruiken.

Er is veel scepsis over het plaatsen van Tornado Cash op de sanctielijst. Tornado Cash is geen bedrijf maar een DAO (Decentralized Autonomous Organization) – vereenvoudigd, een protocol dat werkt zonder enige menselijke interactie. Een interessant recent voorbeeld is dat iemand een transactie deed naar Black Rock, ’s werelds grootste investeringsmaatschappij gevestigd in de VS, met behulp van Tornado Cash. Dit zou impliceren dat BlackRock onbedoeld betrokken is bij een illegale transactie.

Heeft Tornado Cash enige juridische waarde? Ja, als iemand in een onderdrukkend regime leeft, wil diegene misschien zijn privacy vergroten. Een voorbeeld dat de legitieme bruikbaarheid van Crypto Mixers aantoont, deed zich voor toen Vitalik Buterin, een van de medeoprichters van Ethereum, geld doneerde aan Oekraïne ter ondersteuning van het conflict tegen Rusland. Bedenk het belang van privacy voor een Russisch individu dat financieel wil bijdragen aan de zaak van Oekraïne.

Alexey Pertsev, een van de ontwikkelaars van Tornado Cash, werd direct na het plaatsen van Tornado Cash op de sanctielijst door de VS gearresteerd. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het witwassen van meer dan 1,2 miljard dollar en zou een straf van 64 maanden kunnen krijgen. De controverse in dit geval is dat crypto mixers niet illegaal zijn volgens de wet, waardoor sommigen de beschuldiging onterecht vinden.

Al met al komt het terug op de vraag: “Hoe bieden we een hoog niveau van privacy terwijl we het witwassen van geld onmogelijk maken?”