Interview: 1,5 Jaar Compliance Champs

Date: 20 oktober 2023

Welkom bij dit interview met de oprichters van Compliance Champs, Leon en Peter. Samen nemen ze ons mee op een reis door de geboorte, groei en toekomst van hun onderneming.

Samen nemen ze ons mee op een reis door de geboorte, groei en toekomst van hun onderneming. We ontdekken hoe ze elkaar hebben leren kennen, wat hun inspiratie was om Compliance Champs op te richten, en welke doelen ze hebben gesteld en behaald. Daarnaast verkennen we hun niche in de markt en bespreken we de uitdagingen en successen die ze hebben ervaren. Ten slotte, krijgen we een voorproefje van waar ze zichzelf over drie jaar zien en welke rol ze willen spelen in een steeds veranderende wereld van compliance. Kortom, een boeiend inkijkje in het verhaal van twee gedreven ondernemers.

  1. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen en wat maakt jullie samenwerking zo complementair?

Leon: ‘’Wij hebben elkaar leren kennen bij Deloitte. Destijds was ik Consultant en Peter kwam in 2016 over van EY en werd al snel mijn mentor. Een van mijn eerste herinneringen aan Peter was tijdens de wintersport van Deloitte Risk Advisory, waar hij als een van de weinige senior managers aan de Consultant tafel zat. We hadden direct een goede klik, mede doordat we beiden in Rotterdam wonen.

Peter en ik delen veel interesses, zoals wijn, padel en Formule 1, en hebben dezelfde mentaliteit. We zijn gepassioneerd over ons vak “fighting economic crime”, en met die gedrevenheid behalen we resultaten. Vanuit deze passie kunnen we ook alles tegen elkaar zeggen, waardoor we samen enorm daadkrachtig zijn. Er zijn ook enkele verschillen. Peter is niet alleen 7 jaar ouder en heeft daarmee meer ervaring, maar ook op commercieel vlak is Peter onze drijvende kracht en heeft een enorm netwerk. Zelf ben ik  vooral gefocust op inhoud en houd ik van structuur. Deze combinatie zorgt ervoor dat we elkaar goed aanvullen en versterken.’’

  1. Wat was de drijfveer en inspiratie achter het oprichten van Compliance Champs?

Peter: ‘’Onze overtuiging was dat we met onze kennis, ervaring en manier van werken een relevante niche speler konden worden in de markt. We hebben beiden een achtergrond in de Big Four waar we het vak van Consultant hebben geleerd en een groot netwerk hebben opgebouwd. We hebben ook gezien dat werken binnen een corporate omgeving ervoor zorgt dat er een filter zit op het gesprek dat je voert met de klant, je minder vrijheid hebt in je dagelijkse werkzaamheden en je daardoor vaak niet het werkelijke probleem van de klant oplost.

Leon: ‘’We willen graag zo transparant mogelijk werken voor onze klanten, zodat we onszelf uiteindelijk overbodig maken. Tegelijkertijd willen we ook meedenken met de commerciële doelen van een klant – ‘going beyond compliance’. Met Compliance Champs vinden we het belangrijk dat we een volwaardig gesprekspartner zijn voor onze klanten. Wij gaan door het vuur voor onze klanten die ons dag en nacht kunnen bellen. We doen er alles aan om de uitdagingen bij de kern aan te pakken wat leidt tot het beste resultaat en tevreden klanten.  Wij zijn ook geïnspireerd door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam ‘the all blacks’ die als motto hebben: leaving your jersey in a better place.’’

Peter: ‘’En niet onbelangrijk: het is gewoon geweldig om je eigen bedrijf op te zetten. We genieten enorm van dit proces, zeker nu het team groeit.’’

  1. Wat waren jullie voornaamste doelstellingen bij de oprichting van jullie bedrijf, en in hoeverre zijn deze doelen behaald?

Leon: ‘’Toen we Compliance Champs begonnen, hadden we duidelijke doelen voor ogen. Een van de belangrijkste doelen was het aantrekken van langdurige opdrachten om financiële zekerheid te realiseren, dit hebben we gerealiseerd. Los van de opdrachten wilden we een gevarieerde klantenportefeuille opbouwen, variërend van banken en asset managers tot crypto-platforms. Ook hierin zijn we geslaagd. Een ander belangrijk doel was het vinden van een geschikte werkplek. We wonen allebei in Rotterdam, dus de stad was voor ons een logische keuze. We halen veel energie uit het bruisende centrum van Rotterdam. Vanaf januari zullen we verhuizen naar een ander kantoor naast Centraal Station, namelijk de Delftse Poort. Deze verhuizing geeft ons de mogelijkheid om nog verder uit te breiden en heeft de professionaliteit die past bij onze ambities.’’

Peter: ‘’Daarnaast begint onze naamsbekendheid te groeien dankzij grote klanten, een groeiend aantal volgers op LinkedIn en onze podcasts. We hebben ook onze flexibele schil uitgebreid met ongeveer 14 ZZP’ers waarmee we samenwerken. We zijn trots op wat we hebben bereikt, maar dit is slechts het begin.

Leon: ‘’We kijken ernaar uit om nog meer te bereiken en de wereld van compliance verder ingrijpend te blijven veranderen en verbeteren.’’

  1. Jullie hebben een specifieke niche in de markt, hoe zijn jullie tot deze keuze gekomen en waarom denken jullie dat deze niche zo belangrijk is?

Leon: ‘’We hebben bewust gekozen voor een niche omdat we een boutique consulting bedrijf willen zijn. We willen adviseren op een manier die anders is dan de gevestigde partijen – op z’n Rotterdams “niet lullen maar poetsen”. Daarom hebben we enkele kernwaarden: transparant werken tegen een eerlijk tarief, het daadwerkelijk oplossen van het probleem en een persoonlijke benadering.

Daarnaast vinden we het interessant om ons te richten op onderwerpen waar relatief weinig kennis over is, zoals crypto en Trade-Based Money Laundering. We geloven in het delen van kennis, met name met betrekking tot crypto anticiperen we op de aankomende MiCAR-wetgeving en de toenemende aandacht die crypto krijgt van financiële instellingen en toezichthouders.’’

  1. Het afgelopen anderhalf jaar is waarschijnlijk niet zonder uitdagingen geweest. Kunnen jullie vertellen over tegenvallers en hoe jullie hiermee zijn omgegaan?

Peter: ‘’Het afgelopen anderhalf jaar ging eigenlijk erg soepel, echter waren er natuurlijk ook wat uitdagingen. Een van de eerste tegenvallers die we tegenkwamen was dat het lang duurde voordat we een bankrekening konden openen. Dit proces kostte meer tijd dan verwacht en zorgde voor vertraging in het opstarten van ons bedrijf. Dit heeft ons tegelijkertijd ook goede inzichten gegeven in de problemen die de klanten van onze klanten ondervinden.

Daarnaast was het lastig om een goede balans te vinden tussen klantprojecten en onze interne organisatie. Het was een uitdaging om ervoor te zorgen dat we voldoende tijd en middelen konden besteden aan interne processen en verbeteringen, terwijl we tegelijkertijd onze klanten effectief en efficiënt bedienden met lopende projecten.’’

  1. Naast uitdagingen zijn er vast ook successen en mijlpalen te benoemen. Welke successen zijn voor jullie het meest memorabel en waarom?

Leon: ‘’Naast de uitdagingen hebben we zeker ook een aantal prachtige mijlpalen en successen bereikt in de afgelopen anderhalf jaar. Een van de meest memorabele momenten was onze allereerste opdracht. Dit betekende een belangrijke start voor ons bedrijf en gaf ons de bevestiging dat we op de juiste weg waren.

Daarnaast was de start van onze eerste medewerker Ilona een bijzonder succes. Het was een teken van groei en het begin van een hecht team dat samenwerkt om onze doelen te bereiken. Ook de ontwikkeling van onze crypto training; de CCPC-training, was een enorme mijlpaal. Het gaf aan dat we in staat waren om hoogwaardige educatieve inhoud te produceren die aansloeg bij onze doelgroep. Het feit dat we nu als preferred supplier worden beschouwd voor Learning bij ABN en Rabobank was eveneens een belangrijke erkenning van onze expertise en kwaliteit.

Bovendien was de publicatie van een artikel in het toonaangevende Tijdschrift voor Compliance iets om trots op te zijn. Met dit artikel hebben we de lezer inzicht gegeven in de integriteitsrisico’s van crypto munten en hebben we ook onze visie gedeeld over de staat van het toezicht op crypto.’’

Peter: ‘’Vanuit onze ambitie om ons netwerk open te stellen voor ambitieuze en talentvolle Compliance professionals zijn we trots op het feit dat we een flexibele schil van 14 ZZP’ers hebben kunnen samenstellen en dat we kunnen werken voor zeer interessante klanten, variërend van gerenommeerde banken tot opkomende cryptoplatformen (Rabobank, Volksbank, DLL, Saxo, Blox).

Op sociaal gebied hebben we ook onze aanwezigheid versterkt, met een snelgroeiend aantal volgers op LinkedIn. En bovenal, het feit dat we plezier hebben in ons werk en de ‘work hard, play hard’-mentaliteit in ons bedrijf hebben geïntegreerd, is een van de grootste successen. Wij willen minimaal 1 x per maand een teamuitje doen en successen worden ook met het hele team gevierd. Daarnaast worden ook steeds vaker uitgenodigd door diverse platformen, bijvoorbeeld de VCO (Vereniging van Compliance Officers), wat aangeeft dat ons werk opgemerkt en gewaardeerd wordt door anderen in de sector.’’

  1. In een wereld die snel verandert, waar zien jullie Compliance Champs over drie jaar en welke rol denken jullie te spelen in deze veranderende wereld?

Leon: ‘’Over drie jaar visualiseren we Compliance Champs als een volwassen bedrijf met een team van 20 consultants. Ons klantportfolio zal zich verder hebben gediversifieerd, met samenwerkingen met banken, verzekeraars, asset managers en prominente crypto-organisaties. Onze ambitie is om een vooraanstaande rol te spelen als thought leader in het Compliance/FEC-domein. Het delen van onze visie en kennis speelt hierbij een belangrijke rol.

We streven naar de erkenning als de “Best place to work”. Ons doel is om bekend te staan als een bedrijf waar mensen graag willen werken. We hechten waarde aan een werkomgeving waar medewerkers worden gestimuleerd, gewaardeerd en uitgedaagd. Hierbij ligt de focus op groei, zowel professioneel als persoonlijk, en het koesteren van een positieve bedrijfscultuur. We willen dat onze medewerkers trots zijn om deel uit te maken van Compliance Champs en dat dit zich vertaalt in een positieve impact op onze klanten en partners.’’