Blog: Mijn ervaring bij Compliance Champs door Anouk Olie

Date: 4 september 2023

Een paar maanden geleden ben ik als werkstudent Marketing en Recruitment begonnen bij Compliance Champs. Daarbij studeer ik Psychologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Afgelopen jaar heb ik een specialisatie gevolgd in Brein en Cognitie. Als studente psychologie had ik in eerste instantie niet verwacht dat ik bij een bedrijf zou gaan werken die gespecialiseerd is in Financial Economic Crime (FEC) risico’s en cryptocurrencies, een onderwerp compleet buiten mijn kennis. Maar de tijd die ik heb doorgebracht bij Compliance Champs heeft me veel geleerd over deze dynamische en interessante wereld. In dit stuk vertel ik je graag wat meer over mijn ervaring bij Compliance Champs!

Mijn werkervaring bij Compliance Champs

Ik was vooral heel nieuwsgierig hoe mijn vaardigheden van toepassing zouden kunnen zijn binnen een consultancybedrijf in de financiële sector. Als werkstudent bij Compliance Champs kreeg ik de kans om aan de slag te gaan op het gebied van Marketing en Recruiment. Aan het begin bleek het wel dat ik een beginner was in deze wereld van FEC en cryptocurrencies. Maar, met de hulp en expertise van Leon en Peter leerde ik snel steeds meer. Dit leverde mij een onverwacht en waardevol perspectief op een bedrijfswereld buiten mijn vakgebied.

Mijn gemiddelde werkdag bij Compliance Champs verschilde altijd. Elke week had ik weer nieuwe bezigheden om mijn aandacht op te focussen, waardoor geen dag hetzelfde was. Deze constante afwisseling van mijn taken hield me gemotiveerd en betrokken en heeft mij zeker een stapje verder geholpen in mijn professionele groei. Een aspect van mijn tijd bij Compliance Champs dat me echt heeft verrast en wat ik met enorm enthousiasme heb mogen meemaken, was mijn betrokkenheid bij de podcast van het bedrijf. Zo heb ik geholpen bij het opnemen van de Compliance Champs Podcast, waar we Non-Fungible Tokens bespreken en de witwasmogelijkheden hiermee. Voor mij was deze podcast misschien wel even leerzaam als voor de luisteraar. Het idee om de complexe wereld van FEC en cryptocurrency in een toegankelijke en boeiende podcast te vertalen, gaf mij ook de mogelijkheid om mijn stem en mening op een compleet nieuwe manier te laten horen.

Naast de variërende werkdagen en taken op kantoor, was er ook veel tijd voor gezelligheid. Op kantoor heerst een gezellige en fijne sfeer, die wordt gecombineerd met een ambitieuze werkmentaliteit. Ik heb enorm genoten van mijn tijd bij Compliance Champs. Het was erg leerzaam en dynamisch om te werken bij een start-up bedrijf. Zo heb ik kunnen meemaken hoe een team zich op een hoog tempo kan uitbreiden. Aangezien het kantoor om de hoek van de Witte de Withstraat gevestigd is, werden dit soort momenten regelmatig gevierd op het terras.

Dingen die ik heb geleerd en meeneem naar de toekomst

Tijdens mijn tijd bij Compliance Champs heb ik veel geleerd over een bepaalde werkmentaliteit, maar ook over mezelf. Een belangrijke les die ik meeneem, is dat je altijd open moet staan voor nieuwe dingen. In eerste instantie had ik niet gedacht dat ik veel zou begrijpen van onderwerpen als compliance en cryptocurrencies, omdat deze thema’s zo buiten mijn vakgebied liggen. Maar, ik heb gemerkt dat als je de tijd en moeite neemt om iets te leren, dat er heel veel meer mogelijk is dan je zelf denkt. Zo heb ik mijzelf hier echt in verbaasd. Peter en Leon hebben mij in ieder geval laten zien dat het soms echt even nodig is om uit je comfortzone te stappen, maar dat dit ook heel leuk is om te doen.

Een tweede les die ik graag meeneem naar de toekomst, is dat open communicatie en eerlijkheid in een team enorm belangrijk zijn. Ik heb gemerkt dat als je het gesprek durft aan te gaan, je samen tot oplossingen kunt komen waar je misschien zelf in eerste instantie niet op zou zijn gekomen. Begripvol zijn en naar elkaar luisteren zijn dingen die bij Compliance Champs van hoge waarde zijn. Dus: durven vragen om hulp, en niet bang zijn om fouten te maken. Dit zorgt voor veel ruimte om van elkaar te leren, en bovenal een vlekkeloze samenwerking binnen het team.

Een grote eye-opener die ik heb gehad tijdens mijn tijd bij Compliance Champs, is dat het zakelijke kantoorleven niet alleen bestaat uit formeel gedoe. Peter en Leon hebben mij laten zien dat deze formele wereld makkelijk gepaard kan met gezelligheid en ontspanning. Volgens Peter “worden de beste deals gesloten met een goed glas wijn”. Deze insteek heeft mij laten zien dat een werkomgeving meer vormen kan aannemen dan we soms denken. Deze veelzijdigheid van een werkomgeving geeft daarbij ruimte voor plezier.

Mijn tijd als werkstudent Marketing en Recruitment bij Compliance Champs was een top ervaring. Deze werkervaring heeft me niet alleen inzicht gegeven in de financiële sector, maar ook zeker in mezelf. Ik heb vooral geleerd dat het belangrijk is om je horizon te verbreden, en dat je hiermee ook jezelf kan blijven verbazen. Kortom, ik zou het iedereen aanraden om te werken bij Compliance Champs. Naast een gezellige, open werksfeer is er veel ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en neem veel waardevolle lessen mee naar de toekomst!