Blog: Maar ik weet nog helemaal niet wat ik ‘later’ wil doen! door Peter Engering

Date: 24 mei 2023

Maar ik weet nog helemaal niet wat ik ‘later’ wil doen is een veelgehoorde zin gedurende mijn tijd op de middelbare school, mijn studententijd en zelfs toen ik al werkte. Mensen die (nog) niet weten welk beroep ze willen beoefenen of waar ze uiteindelijk terecht willen komen. Zelf had ik hier ook veel last van, zelfs gedurende mijn loopbaan. De vraag is: is dit wel erg? 

Sommige mensen weten al van jongs af aan wat ze willen, gaan voor die baan en zijn gelukkig als ze die baan dan ook krijgen. Zo droomde één van mijn vrienden als kind om piloot te worden bij KLM en hij vliegt nu de hele wereld rond en hij geniet van die baan!  

Anderen weten wat ze willen worden maar eindigen met een suboptimale uitkomst omdat ze niet alles willen doen (of bepaalde dingen opgeven!) wat ze moeten doen of geven simpelweg de hoop op. Zo wilde een van mijn vrienden films maken, maar neemt hij nu ‘genoegen’ met het editen van TV programma’s. Iets wat hij nog steeds leuk vindt om te doen, maar het knaagt nog steeds aan hem dat zijn droom geen werkelijkheid is geworden. Heeft hij kansen gehad om zijn droom uit te zien komen? Absoluut. Echter, op die momenten wilde hij er niet voor opgeven wat er wel voor benodigd was. Er kwam altijd wat tussen. Kan het nu nog steeds? In mijn optiek zeker! Het is nooit te laat!  

Dan heb je een andere groep mensen die met name weten wat ze privé graag willen doen of bereiken en werk alleen maar als een middel zien om geld te verdienen om privé te blijven doen wat ze willen doen. Dat betekent niet dat ze hun werk haten, ik ken genoeg mensen die nog steeds veel plezier hebben in hun werk, maar het is niet zo belangrijk als dat het voor anderen is. Hierbij speelt vaak familie en het gezinsleven een belangrijke rol. 

Ik wil me hier met name focussen op de groep die eigenlijk nog niet zo goed weet wat hij / zij wilt doen of überhaupt nog niet weten wat te doen. Voor deze groep wil ik allereerst een interessant feitje delen. Volgens onderzoek van het Bureau of Labor Statistics in 2019 is het gemiddelde aantal banen dat iemand over zijn gehele leven zal hebben ongeveer 12. Daarnaast wordt er regelmatig gesuggereerd dat iemand die nu geboren wordt 7 (!) verschillende beroepen zal beoefenen in zijn/haar leven. Niet werkgevers, maar beroepen! Uiteindelijk kiezen mensen vaak een studie die dicht bij zijn/haar interesse ligt, maar zelfs met een ‘verkeerde’ studie of een keer een keuze voor een ‘verkeerde’ baan is er geen man overboord. Je kunt alles (!) bereiken wat je wilt bereiken. 

Ik had van jongs af aan het idee dat ik mijn eigen bedrijf wilde hebben maar ik had geen flauw idee waarin. Het heeft mij uiteindelijk 13 jaar fulltime werkervaring gekost om te weten wat ik nu echt wil. Nu ik die eerste stap in juni 2020 heb gezet met het opzetten van Notwork (www.notwork.nl)  voelt het alsof alle kansen zo op mij af komen waaien. Ik wil met deze blog graag mijn ervaring delen om te zorgen dat dit voor jou niet 13 jaar gaat duren, en daarnaast ook het advies geven om er niet wakker van te liggen als je het nog niet weet! 

 

De volgende 10 tips wil ik graag meegeven: 

 1. Vraag mensen die heel dicht bij je staan wat zij goed bij jou vinden passen en waar zij vinden dat je goed in bent. Anderen kennen je soms beter dan dat je jezelf kent. Vaak kunnen zij goed inschatten waar jij energie van krijgt. Zie het als gratis advies! Kijk daarnaast goed om je heen wie jouw vrienden zijn. Zoals motivational speaker Jim Rohn ooit zei word je het gemiddelde van je 5 vrienden waar je het meeste tijd mee besteed. Het is misschien moeilijk maar sommige ‘vriendschappen’ blijken het achteraf niet waard om tijd in te steken. Dit zal je met name ook leren op momenten dat het even niet goed met je gaat. Welke vrienden staan onvoorwaardelijk voor je klaar? En, voor wie sta jij onvoorwaardelijk klaar? 
  Leer bovendien te ontdekken wat je sterktes en zwaktes zijn en focus vooral op die dingen waar je goed in bent en maak die nog beter. Dit zal jouw onderscheidende vermogen zijn. Er wordt vaak verteld dat je moet focussen op zwaktes. Hier ben ik het niet mee eens. Ben je bewust van je zwaktes en hoe je hiermee moet omgaan. Vind in je baan of je bedrijf mensen die juist goed zijn in die onderdelen waar jouw zwaktes liggen en werk samen!;
 2. Probeer heel veel verschillende werkzaamheden uit! Probeer met name werkzaamheden uit die uit je ‘comfort zone’ liggen (if dreams don’t scare you they ain’t big enough). Deze zullen je het meeste leren!  Probeer hierin ook juist een paar dingen (dit kan natuurlijk binnen dezelfde baan) die je helemaal niks lijken maar doe wel alles met de zelfde bevlogenheid! Zowel zakelijk als privé wordt niemand blij van iemand die een energielevel heeft van een 4 (schaal 1 tot 10). Wil jij een vriend of vriendin die de hele dag op de bank ligt? Andersom worden mensen juist heel enthousiast van iemand die hoog in zijn energielevel zit. 
  Door het uitproberen van verschillende werkzaamheden leer je jezelf steeds beter kennen en weet je wat je wel en niet leuk vindt. Als je dan iets hebt gevonden wat je leuk vindt, leer er dan zoveel mogelijk over. De droombaan komt niet in 1 keer naar je toe. Ik heb onverwachts zoveel geleerd van werk wat ik totaal niet leuk vond! Ik heb dit zelf gedaan door een baan te nemen als consultant omdat ik op die manier veel verschillende werkzaamheden en werkgevers kon zien.
 3. Werk altijd met persoonlijke doelen en leermogelijkheden en maak dit zo concreet en meetbaar mogelijk (maak ze SMART – Specific (specifiek), Measurable (meetbaar), Achievable (haalbaar), Relevant en Timely (tijdsgebonden)). Deze doelen moeten vooral realistisch zijn want wanneer je doelen stelt die je keer op keer niet haalt kun je hierdoor gedemotiveerd raken. Daarnaast moeten ze wel uitdagend genoeg zijn om je verder te brengen. Zorg ook voor het behalen van diploma’s en certificaten die aantoonbaar kunnen laten zien dat je iets hebt gedaan;
 4. Neem een mentor / coach en doe dit nu! Hiervoor hoef je dus nog niet te werken! Dit hoeft niet iemand vanuit de organisatie te zijn waar je werkt, maar het moet iemand zijn die jou pusht om buiten (daar heb je ‘m weer) je ‘comfort zone’ op te treden en die je niet zegt wat je moet doen maar die de juiste vragen stelt die jou in staat stelt om zelf keuzes te maken wat te doen. Ik hoor wel eens: “maar waarom zou hij/zij interesse hebben om mij te helpen?”. Mensen willen van nature andere mensen helpen en het feit dat jij vraagt om hulp laat ook zien dat je waarde hecht aan de hulp van deze persoon. Nee heb je, ja kun je krijgen! Probeer bovendien te stoppen met het maken van aannames (assumptions are the mother of all screw ups);
 5. Investeer in je gezondheid! Zorg voor een gebalanceerd dieet, zorg dat je voldoende tijd vrij maakt om te sporten en voor voldoende slaap. De tijd die je investeert in sporten verdien je direct terug met het efficiënter zijn in je werk1. De boog kan bovendien niet altijd gespannen zijn. Zorg ook dat je een manier vindt om te ontspannen na je werk;
 6. Haal voldoening uit momenten dat je gefaald hebt en wees niet bang om fouten te maken. Niemand (!) bereikt zijn/haar doel in 1 rechte lijn. Om een zeer goede quote van Nelson Mandela aan te halen: “either you win or you learn”. Daarnaast hoorde ik recent een andere mooie quote: “ondernemen is het sparen van mislukte projecten”. Ik heb in zowel mijn carrière als werknemer als in mijn korte tijd als ondernemer zoveel fouten gemaakt dat ik gestopt ben met tellen. In het begin dacht ik zelfs dat dit mogelijk het einde zou zijn van mijn bedrijf. Nu besef ik me dat dit juist de momenten zijn geweest die mijn carrière een boost hebben gegeven en mijn bedrijf groter hebben gemaakt;
 7. Netwerken, netwerken, netwerken. En nee, ik bedoel niet dat je alle netwerk borrels moet afgaan en alleen maar naar die mensen toe moet gaan waarvan je denkt dat ze relevant zijn voor je carrière. Toen oprechte interesse in mensen. Help iemand waar je kan. Vraag om hulp als je die nodig hebt. Wie niet om hulp durft te vragen komt nergens. Alleen red je het echt niet. In de toekomst zal je enorm veel hebben aan je opgebouwde netwerk (zowel zakelijk als privé!). Behandel daarnaast altijd iedereen met respect, zelfs als iemand dat niet doet naar jou toe. Privé omstandigheden kunnen een enorme impact hebben op iemand en die reageren dan vaak anders dan normaal. Als jij met respect reageert betaalt dit zich later meer dan terug;
 8. Als je weet wat je wilt geef dan nooit op (be persistent)! Helaas wordt succes nog wel eens misgund. De verhalen zijn bekend van grote succesvolle ondernemers (bijv. AirBNB) die uitgelachen werden vanwege hun ideeën maar wel hebben doorgezet. Zo zullen er ook genoeg zijn die op basis van de reacties van anderen zijn gestopt. Toen ik vorig jaar mijn bedrijf wilde starten werd dit door heel veel mensen afgeraden. Ook mijn vader vroeg of ik dit nou wel moest doen, zeker in de tijd van Corona. Volg hierin met name je eigen gevoel en heb lef;
 9. Pak elke kans die je kan pakken. Dit klinkt als een vrij evidente tip maar helaas merk ik heel vaak dat dit niet gedaan word. Ik heb al heel vaak gehoord: “hier heb ik geen hulp bij nodig”. Ik heb nu vooral spijt van de momenten dat ik hulp niet heb aangenomen! Wees bovendien altijd eerlijk en integer. Soms is de niet-integere weg naar succes sneller maar wel van kortere duur.
 10. Laat je niet verleiden om mee te doen aan ‘the rat race’; de honger naar status, altijd meer, groter, sneller, duurder en jezelf vergelijken met anderen. In het bedrijfsleven word je hier al snel mee geconfronteerd. Bij iedere promotie werd mijn uitgavenpatroon groter en wilde ik meer. Nu kijk ik alleen naar wat ik echt belangrijk vind en ben ik ook veel meer aan het investeren in mijn toekomst (bijv. door te beleggen). Mijn doel? Zo snel mogelijk volledige financiële onafhankelijkheid (en passief inkomen!) en zelf te beslissen wanneer ik wil (stoppen met) werken. Mijn tip? Start nu al met beleggen. Investeer iedere maand een deel van je salaris en maak dit groter met elke salarisstijging. Het vroeg opbouwen van vermogen maakt het ook makkelijker om later een keuze te maken om een nieuwe baan te kiezen waar je bijv. minder betaald krijgt of is een mooi startkapitaal voor je eigen onderneming.  

Ik wil met deze blog absoluut niet de impressie wekken dat ik alles weet. Ik denk echter wel dat de lessen die ik heb geleerd waardevol kunnen zijn voor anderen. Iedereen zal er hopelijk iets uit halen wat voor hem/haar helpt! Heb je vragen, opmerkingen of de behoefte om te sparren? Durf (het me) te vragen! 

Boek tips: 

 • Think and grow rich – Napoleon Hill 
 • Rich dad, poor dad – Robert T. Kiyosaki
 • The magic of thinking big – David J. Schwartz
 • Solve for happy: engineer your path to joy – Mo Gawdat 

Podcast tip: 

 • Jong beleggen, de podcast (Spotify)