Blog: stage ervaringen Tim Rebergen

Date: 19 december 2022

In augustus van dit jaar ben ik, in het kader van mijn opleiding Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht, begonnen bij Compliance Champs met mijn afstudeerstage. Als veiligheidskundige houd ik mij bezig met veiligheidsvraagstukken en risico’s. Tijdens mijn stage heb ik mij bezig gehouden met vraagstukken rondom crypto en de risico’s die deze crypto’s met zich meebrengen.

Stagiair cryptocurrency financial crimes

In het eerste halfjaar van 2022 heb ik stage gelopen bij de Financial Economic Crime (FEC) afdeling van de Rabobank. Daar heb ik onderzoek gedaan naar de risico’s van de inmenging van betaaldienstverleners als tussenschakel tussen de bank en crypto exchanges. Dit was mijn eerste kennismaking met financieel-economische criminaliteit en crypto. Als belegger heb ik al een paar jaar ervaring met crypto, maar ik maakte nu voor het eerst kennis met de risico’s ervan. Door meer te leren over de risico’s en de mogelijkheden van crypto zag ik al gauw wat voor impact deze crypto’s kunnen hebben op de samenleving maar ook de veiligheid van de financiële sector. Dit maakte dat ik hier graag mee verder wilde. Bij Rabobank ben ik in het kader van mijn stage in contact gekomen met Peter, die destijds voorzitter was van de Crypto Board. Zodoende ben ik in contact gekomen met Compliance Champs voor mijn afstudeerstage.

Mijn afstudeeropdracht

Binnen Compliance Champs heb ik een e-learning ontworpen over de risico’s met betrekking tot witwassen en terrorismefinanciering van Payment Service Providers (PSP’s) als tussenschakel bij transacties tussen banken en crypto exchanges. Door een gebrek aan een duidelijk wettelijk kader is er binnen financiële instellingen vaak nog weinig kennis over deze risico’s en het herkennen ervan. Door middel van de e-learning hoop ik medewerkers van financiële instellingen en crypto exchanges deze kennis bij te brengen, zodat zij deze kennis kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. Tijdens het ontwikkelen van de training ben ik erg geholpen door mijn collega’s en de business partners van Compliance Champs die uitgebreide ervaring hebben in het ontwikkelen en uitrollen van e-learnings. Zij waren altijd bereid om mee te denken en vragen te beantwoorden. Hierdoor hebben wij samen een mooi resultaat neergezet. Ik hoop dat de training een groot bereik krijgt en goed ontvangen wordt.

“De kennis en ervaring die ik tijdens mijn stage bij Compliance Champs heb opgedaan, zullen mij helpen in het verdere verloop van mijn carrière. Ik hoop dat ik daarmee mijn steentje kan bijdragen aan de integriteit van de financiële sector.”

Mooie ervaringen

Compliance Champs heeft mij de laatste maanden de kans gegeven veel mooie ervaringen op te doen. Zo heb ik een aantal cryptotrainingen bij financiële instellingen bijgewoond, zoals de training die Compliance Champs heeft gegeven bij MakingTheConnection, een interbancair kennis- en netwerkevent van ING, ABN AMRO en Rabobank. Hier heb ik veel kennis opgedaan over de risico’s van crypto’s.

Naast het opdoen van kennis over compliance heb ik ook de ontwikkeling van een jonge organisatie van dichtbij mee kunnen maken en heb ik gebruik mogen maken van het netwerk van Compliance Champs. Zo ben ik in contact gebracht met financiële instellingen (klanten van Compliance Champs) om het thema crypto op de agenda te zetten.

Daarnaast is het altijd gezellig op kantoor, probeert iedereen het beste in elkaar naar boven te halen en worden er veel gezellige uitjes gepland. Zo kijk ik terug op een zonnige boottocht met barbecue, een padelwedstrijd en karten.

Ik zou het andere studenten dan ook zeker aanraden om stage te lopen bij deze organisatie. Naast de tijd en ruimte om aan je opdrachten te werken, krijg je ook de kans om je op andere vlakken te ontwikkelen door te leren van de ervaringen van collega’s binnen een ambitieuze maar kleinschalige organisatie.

De toekomst

De afstudeerstage bij Compliance Champs helpt mij een stap in de goede richting om mij te ontwikkelen tot een volwaardige Compliance Professional. Na het afronden van mijn studie wil ik binnen deze branche dan ook mijn carrière starten en zal ik de ontwikkelingen rondom crypto met veel belangstelling blijven volgen. De kennis en ervaring die ik tijdens mijn stage bij Compliance Champs heb opgedaan, zullen mij helpen in het verdere verloop van mijn carrière. Ik hoop dat ik daarmee mijn steentje kan bijdragen aan de integriteit van de financiële sector.

Ook interesse om bij ons stage te lopen?